Hypotheek

Waar moet u op letten bij oversluiten hypotheek?

Vanwege de lage rentestand krijgen wij veel vragen over de mogelijkheid om de lening over te sluiten. Bijvoorbeeld 20 jaar vast wordt momenteel al vanaf 2,35% per jaar aangeboden.

Oversluiten kan voordelig zijn, maar er zijn wel een paar aandachtspunten. We noemen er drie:

  1. Meestal bent u voor het huidige contract een boete voor vroegtijdig aflossen verschuldigd. Deze boete moet in de nieuwe rentevast periode wel worden “terugverdiend”. Hoe langer de huidige rente nog vaststaat hoe hoger deze boete over het algemeen zal zijn.
  2. Ook kan het zijn dat u meerdere leningdelen heeft. Als één van deze leningdelen een spaarhypotheek is dan verliest u over deze lening de hoge rentevergoeding over het spaartegoed en dat is voor u nadelig.
  3. Een derde aandachtspunt is de hoogte van de boete. Tussen het moment van berekenen van de boete en het daadwerkelijk aflossen van de lening verstrijken er altijd enkele weken. Als in deze periode de rente bij de huidige geldverstrekker verder daalt dan zal de boete stijgen. Dit kan voor onaangename verrassingen zorgen.

Samenvattend kunnen we stellen dat het oversluiten van een hypotheek zeker interessant kan zijn om een van de volgende redenen: de toekomstige woonlasten dalen en/of u krijgt voor een langere periode zekerheid over de woonlasten. Als u interesse heeft in het oversluiten van uw hypotheek kunt u een bericht sturen naar info@finac.nl en dan nemen wij contact met u op.