Hypotheek

Hypotheek oversluiten ja of nee?

Nog steeds zijn de rentetarieven voor hypotheken historisch laag en een geliefd gespreksonderwerp voor velen. Het niet oversluiten van de hypotheek leidt bijna tot onbegrip bij anderen. Maar is het wel altijd voordelig om de rente van de hypotheek opnieuw af te sluiten en daarnaast een boeterente te betalen??

Dit is afhankelijk van veel factoren. Staat de rente bijvoorbeeld nog 8 jaar vast en is er het voornemen om binnen afzienbare tijd een nieuwe woning te kopen is het maar de vraag of het wel zo verstandig is om het rentecontract open te breken. Bij verkoop van de woning is het immers in de meeste gevallen zo dat u zonder verdere kosten van uw hypotheek af kunt.

Bij een spaarhypotheek is de rentevergoeding die u ontvangt op uw inleg gelijk aan de rente die u betaalt. Een verlaging van de rente leidt dan tot een verhoging van uw maandelijkse premie. Ook hier geldt dat er de juiste afweging gemaakt moeten worden.

Belangrijke overwegingen om uw hypotheek over te sluiten zijn het verlagen van de maandelijkse rentelasten en het verkrijgen van nieuwe zekerheid over uw maandlasten. Als de kosten van het oversluiten van uw hypotheek binnen de termijn terugverdiend kunnen worden die van toepassing is op uw oude rente, kan oversluiten voordelig voor u zijn. Wat voor u wijsheid is vertelt uw adviseur van Finac graag.