Cyber Security

Cybercrime kan ook voor uw onderneming grote gevolgen hebben

Wilt u schade voorkomen op het moment dat uw bedrijf slachtoffer wordt van cybercrime? Schakel dan Finac in om uw risico’s in kaart te brengen en deze eventueel af te dekken door een passende verzekering.

Bij cybercrime kunt u onder andere denken aan: Auteursrecht: <a href='https://nl.123rf.com/profile_artemsam'>artemsam / 123RF Stockfoto</a>

 • Computers of bestanden die gegijzeld worden en waarvoor losgeld wordt gevraagd. Dit voorbeeld komt momenteel veel in de media in verband met WannaCry ransomeware.
 • Gestolen data die verhandeld worden (creditcardgegevens, BSN-nummers).
 • Een gestolen laptop met daarop bestanden van uw relaties.
 • Een e-mail met persoonlijke klantgegevens die per ongeluk naar een verkeerd e-mailadres wordt gezonden.

In dit soort gevallen lijdt u niet alleen zelf schade, maar ook uw relaties en willekeurige derden kunnen worden getroffen. Het komt elke dag voor en er is dan ook veel aandacht voor in de media. Elke ondernemer kan hiermee te maken krijgen. Niet alleen grote bedrijven zoals banken en internetproviders, maar ook het MKB zoals de buurtsupermarkt of het kleine administratiekantoor. Denk daarbij ook aan klantgegevens en aan betaaltransacties met een betaalpas.

Twee praktijkvoorbeelden

De recruiter van uw bedrijf stuurt per ongeluk in een e-mail het verkeerde bestand mee. Het bestand bevat informatie met de namen, adressen en BSN-nummers van een groot aantal voormalig werknemers.

Een hacker is het systeem van een verzekerd bedrijf binnengedrongen. De IT-medewerker heft de hack op, maar hij weet niet wat er precies aan de hand is en is bang dat er mogelijk gegevens op straat liggen. Hij belt daarom direct de tussenpersoon of schadeafdeling van de verzekeraar voor advies.

In beide gevallen kan een verzekering uitkomst bieden. De helpdesk van de verzekeraar, 24/7 beschikbaar, schakelt onmiddellijk deskundigen in om na te gaan wat er is gebeurd. De kosten hiervan zijn gedekt door uw cyberpolis. Ook gedekt zijn:

 1. Forensische kostenAuteursrecht: welcomia / 123RF Stockfoto
 2. Kosten cyber incidentmanager
 3. Kosten voor onderzoek naar lekken van data
 4. Kosten van herstel van gehackte systemen
 5. Melding aan getroffen personen
 6. Kosten voor juridisch advies
 7. Melding aan de Autoriteit Persoonsgegevens (verplicht binnen vier dagen). Indien dit niet op tijd wordt gemeld, kan de boete oplopen tot € 820.000.

Al deze kosten kunnen behoorlijk oplopen, maar cybercrime kan ook nog eens bedrijfsstilstand tot gevolg hebben. Ook de kosten hiervan vallen binnen de dekking van de polis.

Wilt u uw bedrijf beschermen tegen cybercrime, dan zijn wij u graag van dienst. Neem contact op met Finac.
Telefoon: 030-2393111
E-mail: info@finac.nl